Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Corona update – we mogen er van 6 tot 9 uur ‘s morgens uit

Corona Update. We zitten in level vier. Of wel we mogen nu met een verplicht mondkapje op, onder strikte voorwaarden naar buiten. Die voorwaarden hebben ze op het laatste moment gecommuniceerd. Terwijl iedereen zich zat te verkneukelen op weer eens een wandeling op het strand, een hike in de bergen of een rondje door de stad, vertelde minister Dlamini-Zuma ons doodleuk, dat we enkel van zes tot negen uur ’s ochtends naar buiten mogen. Dat alle stranden, parken en alles wat groen is, verboden terrein blijft. En dat we niet verder dan vijf kilometer van ons huis mogen wandelen, fietsen of joggen. Dat is trouwens ook ongeveer de lengte van de gemiddelde wachtrij voor een voedselpakket op dit moment. Maar dat even terzijde.

Deze voorwaarden zag ik niet aankomen. Een beslissing van een van de vele vrouwen van oud-president Zuma. Het lijkt haar dus een goed idee, dat iedereen in een krap tijdslot van drie uur en masse dezelfde straat opgaat. Ok. En zes uur ’s ochtends? Dan is het in de Kaap nog donker. Tot negen uur? Hoe zit het dan met de mensen, die wel naar hun werk moeten, omdat ze essentiële beroepen hebben? Heeft nou niemand tegen haar durven te zeggen, dat dit in het kader van sociaal distantiëren, niet zo’n sterke beslissing is. Laat staan in het kader van ieders welzijn? Schijnbaar niet. Zelfs de president laat haar haar gang maar gaan. Deze oud- activiste heeft zijn beslissing om tijdens level vier roken weer toe te staan, geheel overruled. Mag van haar toch niet. Op social media raakt men niet uitgepraat over haar zogenaamde banden met de illegale sigarettenhandel. De enige industrie in Zuid-Afrika, die nu naast de illegale drankhandel nog wel een beetje geld oplevert.

Bleke gezichtjes

Maar goed. Om een gegeven paard niet in de bek te kijken. En omdat we er ook wel weer eens op uit wilden, hebben we de wekker gezet. Voor onze eerste gezamenlijke ochtendwandeling na zes weken binnen gezeten te hebben. Zag je de kinderen in Spanje blij en juichend naar buiten rennen. Wij hadden hier te maken met slaapdronken kinderen met van die witte gezichtjes. En ouders, die ineens in een hele andere tijdzone moesten functioneren. De enige die wel ’n wakkere indruk maakte, was de hysterisch springende hond. Omdat zij weer eens een hondenriem zag. Of omdat zij als enige geen mondkapje hoefde te dragen. Zo’n mondkapje is ‘n ding hoor. Is hier een heel inkooptraject aan vooraf gegaan. Want als je nog niet claustrofobisch bent, dan word je het wel van die dingen. Toen de kapjes bij iedereen zo zaten, dat er geen zuurstofgebrek op zou treden, zijn we richting de zee gelopen. Langs de weg. Net zoals alle andere wandelaars met honden, kinderen, fietsers en joggers.

Criminaliteit nog nooit zo laag geweest

Was nog opletten geblazen in die drukte. Op de weg langs het strand hebben wij uitgebreid gekeken naar de soldaten op het strand. Zij wel. Zij waren daar dan ook heerlijk met elkaar aan het “socialiseren.” Wat een pret hadden ze. Althans daar leek het op, omdat ze elkaar allemaal aan het filmen waren. Helaas denk ik wel, dat zij de memo over het verplicht dragen van een mondkapje niet hebben ontvangen. Daar had de politie, die daar ook breed vertegenwoordigd was, misschien wel even wat van kunnen zeggen. Maar ja de agenten, die wel werken, hebben het natuurlijk al hartstikke druk. Niet niets als het merendeel van je collega’s verplicht thuis zit. Omdat ze wegens illegale handel ontslagen zijn of omdat wegens besmettingen de een na het andere politiebureau gesloten wordt. Gelukkig is de criminaliteit nog nooit zo laag geweest. Komt door het alcoholverbod. Zegt Minister Cele. Vriendje van Dlammini-Zuma. Lijkt mij verstandig, dat de president deze op leeftijd zijnde ministers gaat beschermen. Tegen het virus en zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *