Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Boetes op het strand en kinderen naar zomerschool

Hoogzomer. Hartstikke druk bij het strand. Met politieauto’s. Het strand en de zee zijn namelijk verboden terrein. Covid-maatregel. Én de politie controleert het maar al te graag. De minister van politie heeft daarbij zelfs de hulp van het leger ingeroepen. Want dan kan je als land wel enorm hoge misdaadcijfers hebben. Hele wijken kunnen gebukt gaan onder het geweld van drugsbendes. Maar er is natuurlijk niets zo vervelend, als één eigenwijze zwemmer of een stiekeme surfer. Het leger kwam de politie dan ook maar al te graag versterken. En daar staan ze, beter gezegd, daar zitten ze dan. Bij de lege populaire stranden. Ze bezorgen liever die ene surfer een strafblad, dan dat ze achter de drugsdealers, geweldplegers en dronken rijders aangaan.

Ze hadden misschien ook een handje kunnen helpen bij de drukbezochte grensovergangen. Duizenden mensen hebben daar dagen in de bloedhitte op elkaar gepropt in de rij gestaan. Enkel omdat het controleren van de negatieve Corona-testen aan de Zuid-Afrikaanse kant voor enorme vertraging zorgden. Wanneer het uitvoeren van je normale werkpakketje al een hele uitdaging is, dan kan je er tijdens het hoogseizoen natuurlijk niet een spiksplinternieuwe taak bij hebben. Omdat die drukte tussen de hekken humanitair onverantwoord werd, is in alle wijsheid besloten om alle landgrenzen tot half februari te sluiten. Zo kan je het zogenaamd ook oplossen.

Zes maanden voor geen mondkapje

Ondertussen zijn er ook nog andere maatregelen genomen. De avondklok is weer in volle glorie terug. Net zoals het alcoholverbod. Dry januari begon bij ons in december. Begrafenissen mogen nu nog maar twee uur duren. Vind ik nog lang. Wanneer je niet zelf hoeft te graven. Én het dragen van een mondkapje is nog meer verplicht. Word je in het openbaar gesnapt zonder, dan kan je zo zes maanden in de gevangenis terecht komen. Geluk daarbij is dan wel weer, dat je meteen na de zorgmedewerkers je vaccinatie te pakken hebt. Want alle bewoners van penitentiaire inrichtingen zijn dan al aan de beurt. Grote stappen, snel thuis, denk ik dan. Heb je meteen een groot gedeelte van je bevolking gehad.

Kinderen naar zomerschool

Hoe dan ook. Ondanks deze maatregelen én het feit, dat er hier schijnbaar een super besmettelijke variant ronddwaalt, vind ik de rest nog redelijk normaal. Zo zijn alle winkels, restaurants en kappers open. De kinderen gingen deze week zelfs naar een zomerschool. Werd nog een hele belevenis. Daar werden ze plotseling omsingeld door tientallen bussen van de oproerpolitie. Zij hadden de afslag naar het strand niet gemist, maar gingen een illegaal gebouwde nederzetting verwijderen. Dat vond de buurt niet zo’n strak plan, dus het werd al snel rellen. Wat hier standaard beantwoord wordt met het afschieten van traangas en stun grenades.

Op tijd de wijk uit

Toen het tijd was om de kinderen op te halen, stuitten wij dan ook op een wegafzetting. De politieagent vertelden ons, dat we om het traangas te omzeilen een andere route moesten nemen, maar dat dat gezien de escalerende situatie in combinatie met onze huidskleur, niet zo’n goed idee was. Gelukkig stopte er een auto naast ons, waar Kate en Jules inzaten. Een andere moeder had onze kinderen nog snel meegenomen om ze op tijd de wijk uit te krijgen.

Nou ja, op tijd?! Kate en Jules vertelden volop hoe ze over de stoep hadden moeten rijden om brandende banden te omzeilen. Hoe iedereen aan het schreeuwen was en dat de pistolen van de zwaarbewapende politie zoevende knallen maakten. Dat maak je toch alleen maar in Afrika mee?! Zei ik, om de schade aan de onschuldige kinderzieltjes wat te verlichten. De politie kan toch niet de hele dag alleen maar op het strand zitten?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *