Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Als je huis niet meer wordt verhuurd aan toeristen, dan gebeurt er dit

Je boekt via een populaire boekingssite een luxe villa in het rijke gedeelte van Kaapstad. Dat doe je voor drie nachten. Vervolgens nodig je een groep gelijkgestemden uit. Na die drie dagen bezet je de woning zonder nog te betalen. In Nederland heet dat kraken. Hier noemden ze het aandacht vragen voor de penibele woonsituatie van arme zwarte en gekleurde LBGTQ-mensen in Zuid-Afrika. De activisten van de “Queer Radical Feminist Activist Collective.” Drie keer woordwaarden. Vonden dat deze riante villa hun toekwam, omdat zij geen huis meer hadden. De villa stond potverdorie al maanden leeg. Werd ook alleen maar gebruikt door rijke mensen om zo geld te verdienen.

Dat was zo ongelijk en oneerlijk. Vol overtuiging eigenden zij zich de villa dan ook toe. Historisch ook niet meer dan logisch. Opmerkelijk bij een hypermoderne woning, maar hun actie moest anderen duidelijk maken, dat niemand het verdient om in een krot te wonen. Terwijl er zoveel betere alternatieven zijn. Tja. Wil geen spelbreker zijn, maar denk niet dat de huiseigenaren willen ruilen. Het was niet verbazingwekkend, dat de activisten zich in de villa al snel veilig en zen voelden. Zo veilig, dat ze elkaar ook als familie gingen beschouwen. Contact met familie hadden ze namelijk ook niet meer. Als gevolg van. De bezetting heeft twee weken geduurd. Met behulp van de rechter zijn ze er uiteindelijk uit gezet. Uitermate vriendelijk zijn er nog nieuwe wat meer passende woningen aangeboden. Maar daar is voor bedankt. Snap ik. Ruimte, een bubbel- en zwembad én prachtige uitzichten wennen snel.

Alles behalve ideaal

Deel hun mening, dat te veel Zuid-Afrikanen allesbehalve ideaal wonen. Dat komt door de apartheid. Toen werden zwarte en gekleurde mensen gedwongen om te verhuizen naar de mindere gebieden rond de stad. Er werden townships gevormd. Maar zo’n dertig jaar na de afschaffing van de apartheid is de situatie er daar alleen maar slechter geworden. Goed er zijn met gemeenschapsgeld wat kleurrijke stenen huisjes gebouwd. Maar dat aantal is allesbehalve toereikend. Door de toename van de armoede, groeien de townships alleen maar. Daarbij is er nu meer geweld en er zijn veel meer bendes. Daar is de “eigen” regering debet aan. En de regeringen van omliggende Afrikaanse landen. Want ondertussen leven er ook miljoenen buitenlanders. Mensen uit Zimbabwe en Malawi, die hier werk zoeken om hun families daar te kunnen onderhouden. Hun situatie is vaak nog belabberder. Maar deze penibele woonsituaties lossen we niet op door met z’n allen grote villa’s te gaan annexeren. Daar zijn er toch echt te weinig van. Hoe dan ook. De activisten hebben wel een nieuwe markt aangeboord. Merkten we al snel.

Vriendelijk bedankt

Nederlandse vrienden, die hier een vakantiehuis hebben, kregen via diezelfde bekende boekingssite een aanvraag voor een verblijf van maar liefst een maand. Met de vraag of dat ze het huis van tevoren kon zien. Ze was toevallig toch in de buurt en kon er binnen tien minuten zijn. Een wat ongebruikelijke gang van zaken. Maar goed, toeristen en dus boekingen zijn schaars, dus je moet wat. De vraag was dan ook aan ons of dat wij haar bij het huis konden ontvangen. Toen werd de communicatie wat rommelig. Onduidelijk was waar ze was. Ondertussen toch wat gewaarschuwd voor activisten, besloten we op een andere locatie af te spreken. Om het eerst veilig op afstand te bekijken. In plaats van meteen gezamenlijk voor de voordeur te staan. En dat bleek het betere plan. Want in tegenstelling tot wat wij verwachtten, was het niet één vrouw, maar waren het vier grote mannen. Die allemaal druk zaten te bellen in een opzichtige loeidure sportwagen. Wij hebben vriendelijk bedankt. Misschien ten onrechte. Maar dat krijg je ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *