Geplaatst op Geef een reactie

Borstvoeding geven is prachtig, maar laten we niet vergeten dat het soms ook echt gewoon niet lukt

borstvoeding

De eerste week van augustus was het internationale borsvoedingsweek. Een prachtig initiatief waarbij het belang van borstvoeding werd uitgelicht. Op social zag ik honderden waanzinnige foto’s van mama’s die hun kindje aan het voeden waren. Sommigen al meer dan een jaar oud. Ik moest denken aan enkele maanden geleden, toen ik er ook zo bij zat. Aan die bijzondere momenten waarop ik alleen met de jongste op de bank zat te voeden, aan het feit dat ik haar letterlijk groot kon maken en aan die lieve geluidjes die ze produceerde plus het slaperige gezichtje daarna. Maar ik dacht ook aan die borstontstekingen, de werking van maar één borst, het geluid van de elektrische gehuurde kolf, omdat een ‘gewone’ kolf niet krachtig genoeg was en het moment waarop ik weer begon met werken.

De productie stopte. Althans van één borst. Al vrij snel. Laten we zeggen na een maand of twee. Nog maandenlang liep ik door het leven met één meloen en één zielige citroen. Ik bleef maar kolven, soms wel elf keer op een dag. En dan was er ook nog de oudste die mij nodig had, plus m’n werk wat op een gegeven moment weer begon. Misschien is het de druk geweest, misschien had ik de rust niet, maar het ging niet meer. Er kwam niet meer genoeg uit. Ik heb vaak genoeg gehoord dat je lichaam zich vanzelf aanpast aan de behoefte van je baby. Believe me, i tried. Ieder lichaam is anders. Soms werken lichamen niet naar behoren, hoe goed de natuur er ook over na heeft gedacht. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik het heb kunnen geven voor enkele maanden. Maar laten we onszelf alsjeblieft niet aanpraten dat we slechte moeders zijn als het niet lukt of als we er bewust voor kiezen om mee te stoppen (heel veel werkplekken zijn bijvoorbeeld ook niet kolf-proof). Laten we vooral alle facetten van de borstvoeding meenemen.

Awareness

Daarbij: er is te weinig educatie op dit gebied. Een ziekenhuis of kraamhulp laat misschien zien hoe je je kind moet aanleggen, maar voor de rest komt er niet heel veel meer uit. Althans, niet bij iedereen. Mijn kraamhulp vertelde me bijvoorbeeld dat ik tijdens het voeden moest masseren met amandelolie en ervoor en erna warme kompressen tegenaan moest houden. Wist ik bij nummer één niet. Ook zei ze dat het gewoon a hell of a job kan zijn. Vooral als je borstontstekingen krijgt, je moet kolven en uiteindelijk weer aan het werk moet. Laten we deze kanten ook vooral niet vergeten. Ik schrijf dit zeker niet om first time moms de stuipen op het lijf te jagen, maar wel om awareness te creëren. En om ervoor te zorgen dat mocht je besluiten er mee te stoppen, het meer dan oké is. Het is jouw keuze, jij voelt het beste aan waar je je prettig bij voelt. Uiteindelijk draait het om een ontspannen moeder die daardoor al haar liefde aan haar kindje kan geven. Of ze nou uit jouw borst drinkt of uit een flesje.

Ik heb gehuild toen ik besloot te stoppen. Ik was op. Borstvoeding geven kostte me heel veel energie. Ik was afgevallen, sliep slecht en baby L. bleek gewoon nog honger te hebben als ze huilde. Dat doet pijn en gaat door merg en been als je moeder bent. Je wilt het beste voor je kind, maar soms is het beste iets anders dan dat je voor ogen had. Laat je goed informeren van tevoren. Lees erover en praat met deskundigen. Praat met je omgeving. Of het nu wel of niet lukt. Deel eerlijke verhalen met elkaar en laat je niet misleiden door het eenzijdige beeld wat vaak op social wordt gegeven. Je hebt niet gefaald als het niet lukt. Echt niet.

Dit had ik graag van tevoren willen weten over borstvoeding, toen ik voor het eerst moeder werd

1. Huur die elektrische kolf, no matter what (huur ‘m zolang jij denkt hem nodig te hebben)
2. Masseer je borsten tijdens en na het voeden, dit om harde plekken weg te krijgen en de melk beter te laten stromen
3. Houd warme kompressen in je beha, om stuwing te voorkomen en om de productie goed op gang te laten krijgen
4. Overleg goed met je kraamhulp of een lactatiekundige of je wel echt goed aanlegt, schroom nooit om hulp in te schakelen!
5. Volg je gevoel: als jij denkt dat er iets niet klopt of je kindje blijft huilen, bedenk dan goed waar je behoefte aan hebt
6. Je wordt er steeds handiger in, maar lukt het niet, dan lukt het niet
7. Afbouwen kost tijd, dat is niet van de een op de andere dag gebeurd, houd hier rekening mee
8. Mocht je weer aan het werk gaan, overleg dan goed met je werkgever hoe je dit wilt gaan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *