Misschien vind je genoeg, misschien werkt alleen één borst nog, misschien... Nou goed, vul zelf maar in. Er komt een moment dat je je borstvoeding gaat afbouwen. Alleen, hoe werkt dit precies? The Mompany zocht het voor je uit en geeft - uit eigen ervaring - zelf tips.
Borstvoeding geven is nogal een onderwerp. Immers, bij sommige vrouwen gaat het vanzelf. Bij anderen gaat het niet van een leien dakje, waardoor er hulp nodig is. Ook als je weer aan het werk gaat, maar wel borstvoeding wilt blijven geven, kijk dan eens of een lactatiekundige iets voor jou is. Let op: wees niet te streng voor jezelf. Soms lukt het gewoon echt niet.
Borstvoeding afbouwen
Als je hebt besloten dat je je borstvoeding wilt afbouwen, dan zijn er verschillende methodes voor. Voor iedereen werkt iets anders en bij ieder kind gaat het ook anders. Sommige vrouwen stoppen cold turkey. Dat kan, maar je lichaam denkt dan 'eh wat gebeurt hier', waardoor je borsten overvol raken en de kans op een borstontsteking aanwezig is. Langzaam afbouwen is daarom iets fijner (alhoewel, dit scheelt per vrouw). Kijk wat voor jou werkt.
Voeding vervangen
Begin eens met het vervangen van een voeding uit de borst door een voeding uit een flesjes. Dit kan zijn een fles met afgekolfde melk die je nog in de vriezer hebt liggen of kunstvoeding. Je lichaam en dus je borsten hebben een aantal dagen tot een week nodig om hieraan te wennen. Daarna kun je beginnen met het vervangen van nog een voeding.
Stuwing
Als je kroost wat ouder is, zal afbouwen gemakkelijker gaan omdat 'ie dan al vaste voeding krijgt. Je kunt vervolgens kiezen om alleen nog maar te voeden als je stuwing ervaart. Dit zorgt er langzaam voor dat je borsten steeds leger aanvoelen. Het belangrijkste is bij het afbouwen van borstvoeding dat je niet continu aanlegt. Hierdoor wordt er meer melk geproduceerd en dat wil je dus juist voorkomen tijdens het afbouwen. Overigens hoef je dus niet alleen te voeden als je stuwing hebt, je kunt er ook voor kiezen om tijdens de stuwing je borsten helemaal leeg te kolven. Die melk bewaar je dan weer voor een flesje.
Prolactineniveau
Vaak zie je dat als je kind drie maanden of jonger is, het prolactineniveau (zwangerschapshormoon dat zorgt voor de productie van moedermelk) nog niet echt gestabiliseerd is. Het schommelt. Dat betekent dat als je alleen nog maar een aantal voedingen wilt overhouden (de ochtendvoeding bijvoorbeeld), dit vóór drie maanden lastiger is. Wel gunstig dus als je voor die drie maanden wilt afbouwen.
Medicatie
Je kunt ook voor medicatie kiezen. Vaak is dit Dostinex, dat voorgeschreven wordt door je huisarts. Ze geven het niet heel snel, omdat er bijwerkingen aan kleven, zoals hele erge hoofdpijn.