En dan opeens is je verlof voorbij. Maar, je geeft nog wel borstvoeding. Je kunt ervoor kiezen om naar je baby toe te gaan tussen de bedrijven door (zeker nu als je vanuit huis werkt natuurlijk), maar soms zit er niets anders op dan kolven. Wat zijn jouw rechten eigenlijk als werknemer met betrekking tot kolven op je werk? The Mompany zocht het voor je uit.

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij wisten weinig van kolfrecht. En ja, het is inderdaad een recht. Dus een werkgever mag jou absoluut niet weigeren om te kolven. In het wetboek wordt dit voedingsrecht genoemd.

Plichten als werknemer en dus werkgever

- Als vrouw mag je de eerste negen maanden van je baby het werk onderbreken om het kroost te voeden (stel dat 'ie bij je is), maar ook om te kolven.

- Het is je recht om dit te doen, maar het is wel van belang dat werknemer en werkgever dit overleggen/aankondigen.

- Als moeder mag je zo vaak kolven/voeden als je wilt, maar het mag maximaal een kwart van de werktijd beslaan. Dus, stel: je werkt acht uur, dan mag je twee uur per dag kolven/voeden. Deze uren worden doorbetaald.

- Er is een ruimte beschikbaar op kantoor. Als dit niet zo is, moet die er komen. Als er echt geen ruimte kan worden gemaakt, dan mag de moeder naar huis om te kolven/voeden.

- Je pauzes blijven als werknemer ook gewoon bestaan. Deze staan los van de kolftijd.

- Een kolfruimte is geen wc. Het moet er hygiënisch zijn. Zo moet er een bank staan/goede stoel. Er moet privacy zijn. Een slot aan de binnenkant. Je moet in alle rust kunnen kolven/voeden. De ruimte moet vrij zijn van giftige stoffen, zoals schoonmaakmiddelen.