Hoera! Het moment is daar jullie willen gaan voor een kindje. Het eerste waar je waarschijnlijk aan zult denken is gemeenschap hebben rondom je ovulatie. Dan is er namelijk de kans dat jouw eitje bevrucht wordt. Heel belangrijk maar er is meer. Bereid je voor op een zwangerschap met behulp van Ayurveda.

Ayurveda besteed veel aandacht aan de juiste voorbereiding op een zwangerschap. Waarom? Omdat de gezondheid van jouw kindje voor een groot deel afhangt van de balans van de ouders op het moment van conceptie. Zijn jij en jouw partner in goede gezondheid dan is er grote kans dat er een gezond kindje ter wereld komt. Uiteraard zijn de voeding die je tot je neemt en de emoties die je tijdens de zwangerschap ervaart ook van belang, maar daarover zal ik een ander artikel schrijven.

Vier belangrijke factoren

De ayurveda vergelijkt de conceptie met het planten van een boom. Om te zorgen dat de boom zich sterk en gezond zal ontwikkelen, zijn er vier factoren die een belangrijke rol spelen: het seizoen waarin het zaadje wordt gepland (rta) het land of de aarde (ksetra) waarin het zaadje wordt gepland, voldoende water en grondstoffen om het zaadje te voeden (ambu/jala) en natuurlijk het zaadje zelf (beeja).

Rta

Rta – het juiste seizoen, hiermee wordt de juiste tijd voor conceptie bedoeld. Jouw leeftijd speelt hierbij een rol, maar ook de tijd van de maand voor conceptie. Elke vrouw ovuleert op een ander moment, in de meeste gevallen ligt dit tussen dag 11 en 15. Track je cyclus en kom erachter wanneer jij precies je ovulatie hebt.

Ksetra

Ksetra – het land, de aarde hiermee wordt het gehele vrouwelijke voortplantingssysteem bedoeld. Een belangrijke spiegel voor iedere vrouw is haar menstruatie. Door in tune te leven met je cyclus en je menstruatie te bekijken en doorvoelen kun je de huidige staat van je gezondheid waarnemen.

Ambu/jala

Ambu/jala – voedingsstoffen en water. Dit is vooral van belang wanneer de conceptie heeft plaatsgevonden en je in verwachting bent! De voeding die je tot je neemt heeft grote invloed op je lichaam en geest, wat je eet wordt via de navelstreng en het vruchtwater doorgegeven aan de baby. Ook jouw emoties en de communicatie met je baby spelen een grote rol. Bevind je je in een rustige, liefdevolle omgeving dan zorgt dit voor extra stabiliteit en een beschermd gevoel voor je baby.

Beeja

Beeja – de zaadcel. Deze moet van een zo hoog mogelijke kwaliteit zijn om een gezond kindje te krijgen. Dus het is heel belangrijk dat de man zich ook op de zwangerschap voorbereidt.

Goede voorbereiding op een zwangerschap

- Zorg voor een gezonde, regelmatige cyclus. Heb je zware bloedingen, klachten rondom je cyclus of is je menstruatie onregelmatig? Plan dan een consult bij een ayurvedisch coach (zoals ik) om zorg te dragen voor een goede cyclus.
- Reinig je lichaam en doe een ayurvedische detox. Dit geldt zowel voor man en vrouw. Een schoon lijf verhoogt de kans op conceptie en zorgt voor een goede kwaliteit van de zaad-en eicellen. Een ayurvedische detox kenmerkt zich door warme soepen, gebruik van mungbonen en specerijen. Het doel is om het lichaam rust te geven zodat het alle afvalstoffen kan verwerken. Verwacht geen detox waar je een hongergevoel aan over houdt, tijdens de detox eet je voor volwaardige en warme maaltijden.
- Gezonde leefstijl, dieet en een regelmatige vorm van lichaamsbeweging. Volgende maand zal ik jullie vertellen welke voedingsmiddelen, kruiden en leefstijl geschikt zijn voor man en vrouw om een fertile ground te creëren.

Lente Detox

Wil je je middels een detox voorbereiden op een zwangerschap? 21 maart start het Dandelien lente detox, programma: New Season, Fresh Start. Een programma, waarin je samen detoxt via een besloten Instagram account.

Liever persoonlijke begeleiding? Ik bied ook 1-1 detox begeleiding aan, neem hiervoor een kijkje op mijn website.