Wist je dat babyhuiltjes verschillen? In toonsoort, in lengte, in volume? Baby's kunnen nog niet communiceren in woorden, maar wel in huilen. Hallo babytaal! Deze babytaal werd ontdekt door Priscilla Dunstan. Verderop vertellen we je wat de babyhuiltjes betekenen. Lees je mee?

Priscille Dunsan merkte op dat haar pasgeboren zoon vijf verschillende soorten huilgeluiden had. Ze vroeg zich af of andere baby's dit ook hadden en ontdekte dat baby's over de hele wereld dezelfde geluiden maakte. Ze "ontwierp" een schema waarin ze de babyhuiltjes uitlegt.

Vijf soorten babyhuiltjes

Het gaat om de eerste geluiden net voordat je baby het echt op een krijsen zet. Handig dus, dat je het op tijd opmerkt, zodat je kunt handelen. Je onderscheidt de geluiden in vijf soorten babyhuiltjes. Komen ze.

1. Neh: Trek!
Etenstijd mama! Dit geluid ontstaat vaak in combinatie met het zuigreflex.

2. Owh: Ik ben moe mama

Het geluid is vergelijkbaar met wanneer je hardop gaapt. Het mondje van je kind krijgt hierbij een ovale vorm. Bedtijd dus.

LEES OOK: Slaapritme het eerste jaar: zo ziet dat eruit

3. Eairh: darmkrampen

Super zielig die darmkrampen. Je herkent het geluid aan het "woord" Eairh, maar ook aan de mimiek. Het gezicht komt in een soort kramp terecht.

4. Eh: boertje

Er zit wat dwars. In dit geval een boertje. 'Eh' lijkt op 'Neh', dus luister goed naar de beginklank.

5. Heh: nieuwe luier please

Er voelt in ieder geval iets oncomfortabel. Kan een volle luier zijn, een pakje wat niet helemaal lekker zit, te warm of te koud. Kijk goed wat er aan de hand is.

De Dunstan Babytaal app

Er is ook een app om de huiltjes te herkennen. Hier vind je ze. Ze zijn wel betaald. Mocht je dat niet prettig vinden, kijk dan eens op YouTube, daar vind je ook genoeg voorbeelden.