Geplaatst op Geef een reactie

Baby on a Budget Deel I: de babyuitzet

Het op aarde zetten van kinderen kost handen vol geld. Het Nibud heeft berekend dat één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost, gebaseerd op een tweeoudergezin. Bij alleenstaanden ligt dit nog hoger: één kind kost gemiddeld 23 procent, twee stuks 31 procent en bij drie koters ben je 37 procent kwijt. Tuurlijk, je krijgt er zoveel voor terug. Maar kunnen we op bepaalde zaken geen geld besparen, zodat we ons geld zo goed mogelijk kunnen uitgeven? Dat kunnen we tenslotte maar één keer doen. In Baby on a Budget bespreken we alle budget hacks met kinderen die we tegenkomen. Vandaag op het programma: de babyuitzet.

Wauw, de wondere wereld van de babyspullen. Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik zelf een babyuitzet bij elkaar moest zoeken. Er is zó veel keuze, de prijzen zijn veelal abominabel en soms vraag je je af wie de spullen heeft vormgegeven. Maar er is wereldwijd zoveel baby aanbod dat je altijd wel iets in jouw smaak vindt – zolang je maar bereid bent om je portemonnee te trekken.

Ik zou mijzelf omschrijven als simpel doch selectief. Als Libra ben ik absoluut aangetrokken tot esthetisch aantrekkelijke spullen, maar over het algemeen moeten de prijzen wel leuk blijven. De eerste maanden van de zwangerschap heb ik helemaal niets voor de baby gekocht. Omdat ik nog een hoog risico had dat het mis zou gaan, maar ook omdat ik me daar geestelijk nog niet toe kon zetten. De verbinding was er nog niet, er moest echt een knop om. Maar dat ik nog niets had aangeschaft, wil niet zeggen dat ik ondertussen niet op een rijtje kon zetten wat mijn vriend en ik allemaal nodig zouden hebben voor ons Blobbie. En met die gedachte open ik de tips om te besparen op babyspullen.

The Mompany Baby-uitzet Bespaartips

1. Maak een lijst
Welke spullen zijn er volgens de baby uitzet-lijsten benodigd? Persoonlijk ging ik uit van de kraamzorg & Consumentenbond uitzetlijst, want die van de grote babyzaken zijn er natuurlijk op gericht om geld aan je te verdienen. Dit gaat echt om de basics. Daarnaast zijn er wellicht een aantal luxeartikelen die je wilt aanschaffen, dus dit kun je ook in kaart brengen.

Wanneer je de benodigde items in Speadsheets op je telefoon categoriseert, heb je altijd een overzicht bij de hand wanneer je nieuwe spulletjes voor je baby aanschaft. Zo voorkom je dat je 13 rompers en vestjes in maat 68 hebt liggen, terwijl je voor de eerste weken nog niets hebt.

Daarnaast kun je je partner uitnodigen als editor voor je spreadsheet. Zo hebben jullie de lijst allebei te allen tijde tot je beschikking, en kunnen jullie allebei aanpassingen maken wanneer jullie iets hebben aangeschaft.

2. Kleding kleurenpalet
Er zijn tegenwoordig heel veel leuke babykleertjes te koop. Geen kleur is onvindbaar en er zijn talloze schattige dessins te vinden. Toch is het handig om de babykleertjes in hetzelfde kleurenpalet te kopen. Zo kun je altijd setjes maken met de items die je beschikbaar hebt, en hoef je niet te balen wanneer dat éne leuke truitje nog in de wasmachine zit.

3. Goedkope kinderwagen?
Tweedehands! Het is ongelooflijk hoeveel vintage aanbod er is wat betreft goede kwaliteit kinderwagens. Bugaboo, Joolz, Stokke… alle grote (maar ook onbekendere) merken zijn voor een fractie van de nieuwprijs te vinden op Marktplaats en in verkoopgroepen op social media.

Niet alleen scheelt het hartstikke veel geld om een tweedehands kinderwagen aan te schaffen, maar de belasting voor het milieu is tevens een belangrijke beweegreden. Het Nederlandse geboortecijfer schommelt tussen de 160 en 210 duizend baby’s per jaar. Moeten al die baby’s in een gloednieuwe kinderwagen liggen?

4. Bezuinigen op zwangerschapskleding
Op den duur zitten je eigen broeken gewoon echt niet lekker meer. Wanneer je dit punt bereikt kun je eerst nog een sprongetje maken naar yoga broeken, maar daar zien ze je op kantoor al mee aankomen.

In plaats van het plunderen van je bankrekening voor je zwangerschapsgarderobe, kun je natuurlijk in je omgeving nagaan wie er nog zwangerschapskleding heeft liggen. Al zijn het slechts broeken die je kunt lenen, dat scheelt al een enorme kostenpost.

Verder zijn platforms als United Wardrobe en Vinted ideaal om tweedehands positiekleding te vinden. Toch liever iets nieuws dragen? Zelf vond ik het fijn om “normale” kleding aan te schaffen, maar dan een maatje groter. De kans dat ik dat item later nog eens kan dragen is namelijk aanzienlijk groter dan dat ik nog eens zwanger word.

Daarnaast nog een tip met betrekking tot de aanschaf van positiebroeken: je kunt natuurlijk ook gewoon de rest van je zwangerschap in jurken rondlopen. Er zijn genoeg varianten die genoeg met een zwangere buik meerekken. Of wederom een maatje groter/baggy jurk. Riempje erom en klaar!

5. Hier en daar een baby item aanschaffen
Eigenlijk is dit niet een echte budget tip, maar meer bedoeld voor je gemoedsrust. Schaf je in één of twee keer alles voor de babyuitzet aan, dan doet dat pijn. Koop je gedurende je zwangerschap her en der wat dingetjes, dan valt dat reuze mee. Natuurlijk moet je daarmee ook oppassen -veel kleine bedragen maken tenslotte één groot bedrag- maar omdat jij natuurlijk je Excel lijst bijhoudt zullen je aankopen altijd gericht zijn.

6. Babykamer on a Budget
Voor een nieuwe babykamer mag je over het algemeen ook diep in de buidel tasten. Maar voor het kamertje geldt wederom: er is genoeg tweedehands te vinden. Zowel op marktplaats, social media verkoopgroepen en in tweedehands winkels. Of kijk eens wat je nog in de schuur hebt staan. Zo heb ik een buffetkast omgetoverd tot commode, die ik uiteindelijk leuker vind dan iedere commode die ik ben tegengekomen. Met een likje verf kom je een heel eind!

7. Maak een cadeaulijst
Om een heleboel onnodig geschonken items te voorkomen, kun je een wishlist maken voor kraamcadeautjes. Zo kun je mensen die een cadeautje willen kopen ervan verzekeren dat hun geschenk in ieder geval goed wordt gebruikt, en kun je zelf ook een besparing maken op de afwezige producten van je babyuitzet. Win-win, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *