Geplaatst op Geef een reactie

Anna Suijkerbuijk: “Volgens mij behoor ik tot de coolste club ooit”

baby dekentje

Ik kijk naar je en opeens zie ik het: heldere grote ogen die bewust mijn blik vast houden. Je handjes die je tot vuistjes balt en de glimlach die verschijnt wanneer ik je een kusje toeblaas en naar je lach. Je bent zo alert, nieuwsgierig en bewust. Ik kan het voelen: stevige armpjes en stevige beentjes. Dikke voetjes met teentjes die tenen worden en kuiltjes in je knieen. Ik kan je ‘echt’ vastpakken nu en alles gaat net iets makkelijker dan voorheen. Je trappelt en wilt staan. Je wilt rondgedragen worden en stopt alles in je mond. Alles is nieuw, alles is interessant. Mijn babyliefde is geen newborn meer en ik besef dat ik tot de coolste club behoor.

Het besef overviel me. Van de een op de andere dag realiseerde ik me dat alles wat makkelijker ging: vasthouden, dragen, meenemen in het autozitje, de buggy. En ook het borstvoeden. Minder gefriemel en ‘gedoe’. We doen het nu 5 maanden en hebben onze manier gevonden, en dat is merkbaar voor ons beide. We zijn nu 5 maanden en een beetje samen in de ‘echte wereld’ en we ontdekken elke dag steeds meer. Elke dag zit vol met momenten van bewondering en verwondering, nieuwsgierigheid, verbazing, enthousiasme en frustratie dat je zelf nog niet kunt gaan waar je heen wilt. Jouw ontdekkingsreis is de mooiste reis om te mogen aanschouwen en om onderdeel van uit te maken. Elke dag realiseer ik me weer dat jij de grootste leermeester van het leven bent die ik ooit heb gehad. Want elke dag leer jij mij de momenten zoals ze zich presenteren te aanvaarden, om te genieten en om los te laten. Om geduld te hebben (met mezelf vooral) en het allermoeilijkste: om los te laten.

Trots

Dat is het moederschap gaan betekenen voor me. Geduld, veerkracht, verwondering en loslaten. Het beste herkennen in iets waar je je voorheen alleen op het slechtste kon concentreren. Om te accepteren dat soms de dag compleet anders gaat. Dat je niet altijd de beste versie van jezelf hoef te zijn want, let’s be honest, je bent een godin maar toch ook nog steeds mens (maar vooral godin). Zo trots ben ik op jou. Op ons. En op mezelf. En zo trots ben ik dat ik kan zeggen dat ik moeder ben. En dat als ik om mij heen kijk ik opeens onderdeel uitmaak van iets dat voelt als een secret society. Je kan echt alleen lid worden als je het meest ultieme van het ultieme doorstaan hebt: een bevalling. Het is echt de coolste club ooit. Wij hebben geen voorzitter nodig, want wij zijn allemaal gelijk in onze eigenheid, wij zijn allemaal mama’s!

Anna Maria Suykerbuyk (1986) is een Nederlandse danseres en choreografe én tegenwoordig ook moeder. Met haar eigen art performance company ‘Sine Forma’ maakt ze danstheatervoorstellingen en theatrale ervaringen op locatie in binnen en buitenland. Geregeld organiseert ze residenties in Cairo, Egypte voor Nederlandse performers en culturele evenementen. Tegenwoordig is ze naast cultureel onderneemster ook trotse mama van Louly Menna. Met een voet in Nederland en een voet in Egypte is het een dynamisch bestaan en altijd wat te beleven! Wij heten Anna Maria van harte welkom als editor voor The Mompany!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *