Denken we aan yoga, dan denken we aan Superyoga.nl. Hoe fijn dat onze vrienden daar een artikel voor ons wilden schrijven over yoga en zwangerschap! Want, hoe verder je in de zwangerschap komt en hoe groter je buik wordt, hoe groter de kans dat je lichaam zwaarder kan gaan aanvoelen. Bepaalde bewegingen voelen ineens niet meer zo makkelijk als dat je gewend bent. Je veters strikken en iets oppakken dat op de grond is gevallen zijn nu echt wel heel erg lastig. Daarom: werk aan de winkel.

Houd je lichaam flexibel tijdens de zwangerschap

Door zo vroeg mogelijk in je zwangerschap een vorm van lichaamsbeweging te beoefenen, vergroot je de kans dat je lichaam de hele zwangerschap flexibel blijft. Yoga kan je hierbij helpen. Deze vorm van lichaamsbeweging zorgt voor een goede doorstroming van bloed en energie door het lichaam. Dit zorgt voor ontspanning en flexibiliteit. Als je al yoga deed voor de zwangerschap dan zullen de oefeningen je waarschijnlijk makkelijker af gaan.

LEES OOK: Je optimaal voorbereiden op een zwangerschap? Zo doe je dat!

Probeer deze 5 yoga oefeningen uit

Er zijn verschillende yoga oefeningen die je veilig kunt uitvoeren als je zwanger bent. Het is goed om uit te zoeken welke oefeningen dit zijn. Schakel bij twijfel altijd een professional in. Er zijn namelijk ook yoga vormen die je beter kunt vermijden vanwege de intensiteit. Voor de beste yoga practice tijdens je zwangerschap, volg je een zwangerschapsyoga les.

Deze 5 yoga oefeningen kunnen doorgaans goed worden uitgevoerd als je zwanger bent:

Brughouding - Setu Bhandasana
De brughouding is een effectieve oefening bij klachten in de onderrug. De meeste vrouwen komen ergens in de zwangerschap op een punt dat de onderrug begint op te spelen vanwege de buik die steeds zwaarder wordt. Deze oefening versterkt de billen en de onderrug. Verder opent deze houding de wervelkolom en de voorkant van het heupgebied.

Kat-koe houding – Marjaryasana- Bitilasana
Deze houding bestaat uit twee oefeningen die los van elkaar uitgevoerd kunnen worden of als een setje. De kat en koe houding samen vormen een mooie combinatie van een oefening die een goede stretch geeft aan de wervelkolom. De kat houding versterkt de bekkenbodem wat bij een zwanger lichaam heel gunstig is. De koe houding kan stress en hormonale klachten verminderen. Aangezien de hormonen tijdens je zwangerschap alle kanten op kunnen schieten, is deze oefening een aanrader.

Liggende vlinder houding – Supta baddha konasana
De liggende vlinder is een oefening die diep doorwerkt op de heupen en de liezen. De energiestroming wordt op gang gebracht en zorgt voor ontspanning in het lichaam. Vanwege de druk die voornamelijk op het rug- en heupgebied staat tijdens de zwangerschap is dit een geschikte oefening om uit te voeren.

Savasana – Lijkhouding
De lijkhouding is een van de bekendste yoga houdingen. Elke yoga les eindigt in savasana. En dat is niet voor niets, deze ontspanningsoefening heeft een kalmerend effect op het hele lichaam. Ook het zenuwstelsel wordt tot rust gebracht met de lijkhouding. Doordat je plat op je rug ligt op een yoga mat met de handpalmen naar boven gericht zal je merken dat je automatisch rustiger gaat ademen. Om de effecten van deze oefening optimaal te ervaren, is het advies om minimaal 5 minuten in de houding te blijven liggen, hoe langer hoe beter.

Boomhouding – Vrksasana
De boomhouding is de perfecte oefening om je balans te onderhouden. Gedurende de zwangerschap kan het zo zijn dat je balans minder goed is dan je gewend bent. De oefening opent ook de heupen en kalmeert de geest.

Ben je nieuwsgierig hoe je deze yoga oefeningen uitvoert en welke yoga spullen je nodig hebt? Neem een kijkje op de website van Superyoga voor meer informatie.

Je zult nooit van tevoren weten hoe de bevalling verloopt, maar waar mogelijk kun je natuurlijk wel zoveel mogelijk dingen doen om het lichaam hierop voor te bereiden en sterk te maken. Yoga kan een bijdrage leveren aan het hebben van een voorspoedige bevalling.

LEES OOK: Pilates tijdens en na de zwangerschap: doen!