Die laatste dagen voor de bevalling sta je op scherp. Was dat nou een wee die je voelde? Zag je nou zo juist de slijmprop in de wc? We've been there. Uiteindelijk voel je heus wel dat de bevalling van start is gegaan, maar altijd fijn om alvast wat tekenen te herkennen.

Daarom: 5 tekenen dat de bevalling echt is begonnen! Zet 'm op!

1. Harde buiken
In het derde trimester heb je sowieso natuurlijk veel harde buiken, maar er wordt gezegd dat als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt, dit het begin van de bevalling kan betekenen. Neem lekker een bad of douche of houd een warme kruik tegen je buik aan. Blijven de buiken? Dan houden ze waarschijnlijk aan tot de echte weeën.

2. Slijmprop
De slijmprop zorgt ervoor dat je baarmoedermond is afgesloten. Het is een slijmerige prop van een aantal centimeter groot met bloedsliertjes. Als je de hele tijd die harde buiken hebt én je verliest de slijmprop, dan is de kans groot dat je bevalling gaat beginnen. Overigens verliezen sommige vrouwen de prop al veel eerder en soms verlies je 'm in delen waardoor 't niet opvalt.

3. De vliezen breken
Ja en nee. In 10% van de gevallen breken de vliezen voor de bevalling. In 90% tijdens. Meestal als de vliezen breken voor de bevalling kun je er op rekenen dat 'ie binnenkort van start gaat.

4. Diarree
Of zoals hier op de redactie: een voedselvergiftiging. Dus dat kan ook! Maar heb je nou niks verkeerds gegeten, dan kan diarree zeker wijzen op het begin. Een slim trucje van Moeder Natuur, waarbij de darmen zich legen om plek te maken voor de baby.

5. Voorweeën
Ze komen vrij regelmatig, maar stoppen dan weer even een tijdje. Als de voorweeën overlopen in gewone weeën, dan merk je qua intentie eerst nog niet zo veel, maar je zult merken dat er geen grote pauzes meer zijn. Zo kan het zijn dat je een nacht voorweeën hebt en vervolgens wakker wordt, zonder enige vorm van weeën. Dat zijn echt voorweeën. Komen ze regelmatig en worden ze steeds heftiger, dan is de bevalling begonnen.

Lees ook: Unieke babynamen 2022 voor jouw spruit