Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap; wat gebeurt er nou eigenlijk? Voordat je je eerste zwangerschap doormaakt, heb je wel een klein idee over hoe je denkt dat dit zal verlopen. Maar wanneer het dan eindelijk zover is, blijft er van die verwachtingen bijna niets over. Sommige bekende kwalen blijven je bespaard, andere blijken een stuk heftiger dan je je kon voorstellen. Vaak komt het erop neer dat je lichaam zich soms gedraagt op een manier die je niet voor mogelijk hield.
In het kader van "je kunt maar beter goed voorbereid zijn", delen we vandaag de eerste vijf lichamelijke veranderingen die zich kunnen voordoen tijdens je zwangerschap, maar waar je wellicht nog niet eerder bij stilstond. Laat je ons weten of jij je hierin herkent?
1) Uitzettende ribbenkast
Het lichaam is eigenlijk net een puzzel. Alle organen hebben een specifieke plek toegewezen gekregen, en staan in verbinding met een heel netwerk aan aders, spieren, banden en dergelijke. Wanneer je buikholte opeens ruimte moet maken om een placenta en baby te groeien, dan kan het een redelijk krappe bedoeling worden. Hoewel de verwachting was hier vooral in het laatste trimester mee te maken te krijgen, bleek dit in week 20 vooral een dingetje te zijn. Ik had nooit gedacht dat mijn ribbenkast wijder zou worden, en dit zo bewust te voelen. Natuurlijk spreek ik hier niet over een verwijding van centimeters, maar genoeg om een week flink beurs te zijn rondom de ribbenkast. Gelukkig was het daarna gedaan met de pijn en hoef ik nog even niet te denken aan hoe dit aan het einde van het derde trimester zal zijn...
2) Klieren in je borsten
Het eerste waaraan ik merkte dat ik zwanger was, waren mijn borsten. Niet zozeer vanwege de pijn - al waren ze wel gevoeliger dan normaal - maar omdat ik opeens gekke knobbeltjes voelde. Mijn cupmaat à la "twee erwten op een plankje" waren niet opeens super groot, ik was tenslotte nog maar 5 weken zwanger, maar de veranderingen ín de borsten waren dusdanig opmerkelijk dat ik toch maar contact opnam met mijn gynaecoloog. En ja hoor: zwanger! De knobbeltjes waren klieren die ontwikkelden. Je borsten worden dus meteen ingezet met de aanmaak van een voedselnetwerk, om je lichaam voor te bereiden op de komst van je kindje.
3) Droge huid
Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding én rekt je huid op. Daarom is een droge huid een veelvoorkomende kwaal bij zwangere vrouwen, en al vroeg in de zwangerschap. In eerste instantie dacht ik dat het aan het weer kon liggen, maar ik merkte al gauw dat er meer aan de hand moest zijn. Google bracht al snel het verlossende antwoord. De jeuk is vervelend, maar je kunt iets kouder en korter douchen en met Vitamine E huidolie en bodybutters is het goed te doen. En de droogheid houdt gelukkig vaak niet je hele zwangerschap aan.
4) Losing your mind
Persoonlijk, zo voelde het begin van mijn zwangerschap wel. Waar ik door mijn PCOS eerst een overschot aan testosteron had, gierden de vrouwelijke hormonen nu opeens door mijn lijf. Dat, in combinatie met de verwerking van het feit dat je zwanger bent én de vervelende kwaaltjes die al de hoek omkijken, heb ik wel een aantal mental breakdowns doorstaan. Stemmingswisselingen horen helaas ook gewoon bij die hormoonverschuivingen. Trekt ook wel weer bij, maar spijtig genoeg is het mentaal echt niet alleen rozengeur en maneschijn.
5) Tepels
(Nog) niet qua grootte, wél qua "latch". Opeens is neemt je tepel een andere vorm aan. Het uiteinde krijgt een soort tuutje, waardoor er straks gemakkelijk een kindje kan aanhappen. Één tepel was blijkbaar van zichzelf al wel geschikt, maar de tweede plopte in het tweede trimester van de zwangerschap. Who could've known?
Verder voorkomende veranderingen aan de tepels zijn onder andere zijn vergrootte tepelhoven, kleurverandering, vormverandering en zelfs vlekjes of bultjes kunnen plotseling tevoorschijn komen. Oh, en één woord: sensitive.....
LEES OOK: De ruggenprik: de verschillen tussen twee varianten