Geplaatst op Geef een reactie

5 kinderboeken die stereotypen tegengaan

Bewust en onbewust hebben we allemaal vooroordelen over vrouwen en mannen; hoe ze zijn, hoe ze zich horen te gedragen. Die stereotypen zijn meestal vrij traditioneel. Heel kort door de bocht, de man werkt en de vrouw zorgt. ‘Beperkt zicht’ noemt Women Inc. dat. We hebben het allemaal en dat is niet erg, maar het is wel belangrijk dat we ons hier bewust van zijn. Want we geven het ook weer door aan onze kinderen. Bijvoorbeeld tijdens het voorlezen. Zo heeft maar 13% van de moeders in kinderboeken een betaalde baan. Niet echt een representatief beeld, want dat is bijna zes keer minder dan de werkelijkheid (bron: Women Inc.).

Dan kan je denken: lekker boeiend. Wat maakt het uit? Het zijn maar verhaaltjes, toch? Maar het maakt wel degelijk uit. Het gevaar van stereotypering is dat we het als enige waarheid gaan zien en dat staat gelijke kansen in de weg. Als een meisje van jongs af aan hoort dat techniek iets is voor jongens, gaat zij dat dan nog wel als toekomst optie voor zichzelf zien? En als een jongen altijd hoort dat ballet voor meiden is, dan is de kans groot dat hij toch maar gaat voetballen in plaats van dansen. Gewoon omdat het zo hoort. En dat is niet oké. Door je kinderen verschillende mogelijkheden en rolmodellen te laten zien, is de kans groter dat ze uiteindelijk hun leven indelen op basis van wat ze willen en niet op basis van wat ze denken dat ze moeten willen. Tijd dus voor kinderboeken met een moderner, meer divers en vooral een meer representatief beeld. The Mompany geeft je er vijf.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Leeftijd: 4+

Geen prinsessen die gered moeten worden, maar honderd voorleesverhalen over stoere, inspirerende vrouwen die allemaal op hun eigen manier de wereld hebben veranderd. Van Michelle Obama tot Cleopatra, en van Coco Chanel tot Serena Williams. Meiden, de sky is the limit. Volg je eigen rebelse pad. Het vervolg is er ook al, dus je kan even vooruit met inspireren.

Jongen in jurk

Leeftijd: 9+

Het debuut van acteur David Walliams (Little Britain) over anders zijn en normaal gevonden willen worden. David is anders dan de rest. Hij doet ‘normale’ jongensdingen als voetballen, maar houdt ook erg van mode. Een jongen met een jurk aan. Dat is gek. Wanneer hij ontdekt dat Lisa, het knapste meisje van de school, net zoveel van mode en verkleden houdt, gaat er een wereld voor hem open. Hij kan gewoon diegene zijn, die hij wil zijn.

Meisjes en wetenschap

Leeftijd: +12 jaar

Rachel Ignotifsky zet in Meisjes in de wetenschap vijftig invloedrijke vrouwen in de STEM-domeinen (science, technology, engineering en math) in de spotlights. Van astronauten tot biologen. In de STEM-domeinen zijn veel minder vrouwen dan mannen actief. Dit boek laat zien dat vrouwen er niet alleen wel degelijk kunnen werken, maar ook het verschil kunnen maken. Het is mooi geïllustreerd, educatief en perfect voor alle vrouwelijke wetenschappers van de toekomst.

Bobbi in de lente

Leeftijd: 2+

Het is lente! Vogels bouwen een nestje, lammetjes in de wei, kuikentjes. Bobbi gaat samen met zijn papa fietsen, ontdekken en daarna doen ze de grote voorjaarsschoonmaak. Waar mama is? Die is op het werk.

Het lammetje dat een varken is

Leeftijd: 4+

Een wit-roze verhaal over jezelf zijn. Lammetje voelt zich een varkentje. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. En toch is het zo. Lammetje is anders, maar leert uiteindelijk dat je bent wie je bent. En dat is helemaal prima. Het lammetje dat een varken is, is het allereerste Nederlandse transgender prentenboek. Het maakt gender en identiteit voor kleuters bespreekbaar.

Nog meer boekentips? Kijk eens op www.spinzi.nl. Spinzi heeft als missie emancipatie, representatie en diversiteit in kinderboeken, en staat boordevol tips voor kinderboeken met een ander, meer moderner geluid.

Door: Marloes Berghege

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *