Geplaatst op

Bregje’s Column: ‘Er kan zelfs weer van maandag tot en met donderdag wijn worden gekocht’

In Zuid-Afrika op te halen. Een miljoen vaccins. Nooit gebruikt. Altijd binnen gestaan. Zoiets zal het wel worden in het plaatselijke Afrikaanse sufferdje. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bleek het ingekochte vaccin namelijk net wat te slim af te zijn. Domper op de feestvreugde. Want de vaccins waren net met veel egards door de president zelf op de luchthaven in ontvangst genomen. Het was ook wel een momentje. Dat ze daar an sich al waren, mocht al een klein wonder heten. Het was immers geen geheim dat Zuid-Afrika tweemaal de betalingstermijn had gemist. Daarbij klaagden ook diverse farmaceuten, dat Zuid-Afrika niet eens had teruggebeld, naar aanleiding van de vraag of dat ze misschien, net zoals de rest van de wereld, ook wat vaccins wilden.

Maar goed. Het duurbetaalde vaccin uit India werkte dus net zo goed niet als wel. Vandaar over naar plan B. Een nieuw en zogenaamd efficiënter vaccin werd met bloedspoed ingevlogen. De eerste prikken zijn gezet. In de armen van de president én de minister van Volksgezondheid. First things first, dachten zij waarschijnlijk. De echte reden is, om zo het goede voorbeeld te geven en twijfelaars te overtuigen zich ook te laten vaccineren. Ben benieuwd wat er in Nederland was gebeurd, wanneer Rutte en de Jonge dat hadden gedaan. Denk dat er geen Jumbo meer ramen zou hebben.

Wijn

Dat mede gezien de voortgang van het vaccineren een derde golf zal ontstaan, is al voorspeld. De tweede golf is daarentegen geheel onder controle. Als ik de cijfers mag geloven. Durf het bijna niet te zeggen, maar ondanks “level 3 van de lockdown” lijkt het dagelijkse leven redelijk normaal. De kinderen gaan hele dagen naar school en in de middag naar de sportclubjes. Zelfs kinderfeestje vinden plaats. Alle overgebleven restaurants en winkels zijn open en het verkrijgen van allerlei soortige persoonlijke verzorging is geen enkel probleem. Er kan zelfs weer van maandag tot en met donderdag wijn worden gekocht. Dit alles doen wij wel met het verplichte mondkapje op. Overal! Hardcore. Niet alleen in publieke binnenruimtes.

Natuurlijk merken we ook nadelige gevolgen van de lockdown. Zo ontbreken nog steeds de toeristen. Met alle gevolgen van dien. Naar Zuid-Afrika komen is nu namelijk nog avontuurlijker. Een terugkomst naar je land van herkomst zit er niet altijd meer in. Veel landen weren mensen uit Zuid-Afrika. Daarnaast moet je ook echt van testen houden. Zonder negatieve test kom je het land niet in en zonder negatieve PCR- én sneltest het land niet uit. Van al die commotie kan je bij thuiskomst wel lekker tien hele dagen rustig bijkomen. Zo lang duurt de verplichte quarantaine. Maar dat maakt op zich niet uit. Wanneer je ook verplicht thuis moet werken.

43% werkt niet

Werken doet zo’n 43 % hier niet meer. Ongemakkelijk bruggetje, naar een zeer ernstig feit. Het werkloosheidscijfer onder jongeren is zelfs 63%. Van steunpakketten is al maanden geen sprake meer. Het geld is op. Foetsie. De potten zijn leeggeroofd. In combinatie met een slecht werkend sociaal zekerheidssysteem, kan je je indenken wat dat voor gevolgen voor de samenleving heeft. Al had ik mij nooit kunnen voorstellen, dat gehandicapten, die al dagen in de rij stonden voor een uitkering door de politie “ge-waterkanon-ed” zouden worden. Omdat ze niet genoeg afstand hielden.

Terug naar die derde golf. Geloof niet, dat Zuid-Afrika, zich gezien de erbarmelijke situatie van haar economie nog strengere maatregelen kan veroorloven. De armoede is misschien nu al een groter probleem, dan het virus zelf. Rellen, plunderingen, opstanden, afkeer tegen de huidige politieke leiders liggen steeds meer op de loer. Dat moet worden voorkomen. Het is hier geen Nederland.