Geplaatst op Geef een reactie

10 x mindful familietips voor kracht en verbinding in tijden van Corona

Enkele weken geleden kregen we massaal te horen dat ons leven helemaal anders werd. Het coronavirus had en heeft ons in de ban. Dit stond even niet op de agenda. Verzocht werd opeens om zo veel mogelijk thuis te blijven, om thuis te werken – tenzij je een vitaal beroep hebt – en te homescholen. Wow, het leven van ons allemaal wat bestond uit structuur, regelmaat en routine werd in de war geschopt. Wat betekent dit nou eigenlijk voor een familie? Hoe ga je ermee om? Wat kunnen we doen om mindful te blijven in deze gekke periode? Maar ook: laten we met elkaar verbinden. Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stokke. Want als er één merk is wat verbindt, dan is dat dit merk wel.

1. First of all: Accepteer

Nu we te horen hebben gekregen dat we sowieso moeten blijven handelen zoals we nu doen tot juni, kan dat best wel even weerstand oproepen. ‘Ja maar, hoe zit het met werk? En inkomsten? Twee weken homeschoolen is prima, maar het begint me ook een beetje te veel te worden.’ Ho. Stop. Even ter illustratie. Als je kijkt naar iets wat je heel graag wilt, bijvoorbeeld: dat de situatie voorbij is en we het oude leven weer terugkrijgen, dan betekent het dat je de huidige situatie niet accepteert. Dat betekent dus ook dat je ‘het nu’ waarin je leeft negeert. En wat gebeurt er als je niet in het moment bent? Dan leef je continu in “vroeger” en de “toekomst”. Wat als je alleen maar in het vroeger en de toekomst leeft, dan ben je emotioneel niet aanwezig hier.

Dat voelen A. Je kinderen. Maar B. je accepteert het leven niet zoals het is en wijst het af. En dit betekent dus ook dat je jezelf en je gezin op dit moment afwijst. Energy healer Juno Burger zei ooit tegen mij: if you want peace, you need to embrace war. Ofwel; als je vrede wilt, zal je toch echt moeten accepteren dat er oorlog is. Is dit gemakkelijk? Nee, want tuurlijk willen we dat dit virus voorbij is. Maar door te accepteren, gaan we mee met de flow van het leven en zien we het leven vanuit een lichte plek, in plaats van vanuit een donkere plek. Dit geeft rust, maar ook kracht! Je niet meer verzetten tegen wat ‘is’, is leven. So, let’s go for this!

2. Relax a little…

Wat ik veel om me heen zie (en I don’t blame you, want ik snap het volkomen!), is dat we nu massaal in de stress raken. Waarom? We hebben er opeens een extra rol bij gekregen. Die van juf. En mocht je geen naar school gaande kinderen hebben, dan is die rol opeens dat je én moet werken en je kind(eren) moet zien te vermaken. En mocht je al veel thuis zijn bij de kinderen, dan wordt jouw rol als partner opeens anders, want je zit 24/7 op elkaars lip geplakt. En deed je dit misschien al helemaal alleen, dan komt er als nog veel meer op je af, want er kan op dit moment gewoonweg niet zo veel. Of toch wel?

Zeker. Er kan meer dan we denken. Wat er gebeurt in tijden van crisis en dus in tijden dat er regels worden opgelegd is dat we gaan denken in grenzen; oké, we mogen nu dit en dat niet meer, we moeten onze kinderen thuisonderwijs geven, maar er moet ook nog gewerkt, boodschappen gedaan worden, maar er is niet zo veel. Help. Error. Ons brein wordt in één klap narrow minded. Is helemaal niet nodig!

Immers, niet alleen jij moet wennen aan deze situatie, maar je kinderen ook. Zie dit niet als een vrijbrief om je kind te pushen. Om de beste leraar te willen zijn, om je kind nog slimmer te willen maken. Kinderen leren vanzelf. Op hun tempo. Ze pikken alles feilloos op en hun brein maakt de hele dag door verbindingen. Ook als ze géén “huiswerk” doen, ook als ze buitenspelen, tekenen, of gewoon heel even relaxt achter de iPad zitten. Want lieve mama, je ontkomt niet aan screentime. Accepteer dit dan ook. Wederom; verzet je niet. Het is even wat het is. Wees lief voor jezelf en je kinderen. Ook je werk krijgt waarschijnlijk een andere wending. Maar ieder bedrijf moet wennen aan deze situatie en er zitten meer mensen thuis met kinderen, dus we’re all in this!

3. Verplaats je in de wereld van je kind

“Mam, zullen we wat bakken?” Mijn eerste reactie was; getsie nee, dan moet ik boodschappen doen wat nu vrij ingewikkeld is, dan wordt alles vies en moet ik zo weer van alles schoonmaken. En dan wil de middelste (die is 2) ook meehelpen en dan komt er ruzie om wie er mag roeren etc. Zo, toen was mijn brein alweer klaar voor die dag. Error na error. Maar hé, wat gebeurt er nou als we gewoon wél gaan bakken?

Wat gebeurt er nou als wél alles vies wordt? En wat gebeurt er als er zo héérlijke cakejes uit de oven komen? Dan hebben de kinderen een hele leuke ervaring. En niks waardevoller dan mooie ervaringen. Weet je wat grappig is; een kind ziet geen boundaries en denkt niet narrow minded. Die ziet niet dat er rommel is (hallo, rommel is toch een teken van leven!), die voelt niet de ‘bleh ik moet boodschappen doen’.

Die denkt: YES, boodschappen doen, kom uitlikken en m’n creativiteit gebruiken! Wat hier een mooie les aan is, is dat kinderen heel gemakkelijk de controle kunnen loslaten. Wij volwassenen hebben altijd een bepaalde mate van controle nodig. Immers, jij bent de ouder en je wilt dat er naar jou geluisterd wordt. SAYS WHO? Laat die controle los en kijk eens wat er gebeurt als je de wereld door de ogen van je kind bekijkt.

Gewoon doen

Dus zo geschiedde. Ik zette die twee op de befaamde Stokke Tripp Trapp (serieus die stoelen zijn hier niet aan te slepen, multifunctioneel!), we trokken alle drie een joggingbroek aan een t-shirt wat vies kon worden, ik gaf ieder een kom en een garde en verdeelde precies alles door de helft. Een lol dat ze hadden! En ik ook. Het was lang geleden dat ik gebakken had. Het was lang geleden dat ik in het moment kon zijn. Ik hoorde de lach van mijn kinderen, het plezier dat ze hadden en ik kreeg tranen van geluk. Dit stomme coronavirus is zo stom nog niet. Het heeft me dichter bij mijn gezin gebracht. Dichter bij m’n creativiteit (“Mam, zullen we nu doen dat de trampoline een groot zwembad is?” En voor ik het wist maakte ik golven terwijl zij “zwommen”). En dichter bij mezelf.

4. Zet angst om in kracht

Deze periode kan heel veel angst oproepen. Zo ook bij mijn dochter. Ze kwam van de week huilend naar beneden. “Mam, ga ik dood?” Hoewel we – naar mijn idee – geen nieuws kijken in het bijzijn van de kinderen of praten over het aantal doden, zijn kinderen natuurlijk niet achterlijk. Ze weten dondersgoed wat er speelt, dat voelen ze aan. Vanaf een bepaalde leeftijd dan… Angst is iets wat we onszelf inprenten. Ken je de uitspraak: Perception is Projection? Zoals wij beelden in ons hoofd creëren, zo zien we de wereld ook. Dus kiezen wij ervoor om angst te zien, dan zien we de wereld ook vanuit angst. Dat is menselijk. Want ergens is doemdenken heel comfortabel. Maar gelukkig is er goed nieuws! Je hebt namelijk altijd de keuze om vanuit vertrouwen te leven. Dat is eigenlijk heel simpel. Ik legde het Isabel als volgt uit:

We pakten twee A4’tjes. Op de één schreven we ‘donker’. En de op de ander ‘licht’. Op het papiertje van donker tekende ze bliksemschichten, verdrietige gezichtjes. Het woord Corona en nog wat krassen. Dat voelde voor haar allemaal als donker. Op het papiertje met licht tekende ze smileys, hartjes, bloemetjes, woorden als ‘mooi’ en ‘fijn’, zonnen, manen en alles wat voor haar als licht voelde. Ik vroeg haar: welke kant wil je kiezen in een situatie waarin je niet lekker in je velletje zit. ‘Dan zit ik in donker mama, maar wil ik naar licht’. Oké, laten we er dan een spel van maken. Iedere keer als jij verdrietig bent, gaan we het papiertje van licht opzoeken en kijken we wat daar ook alweer allemaal op stond. Zo kom je letterlijk in een hogere energiefrequentie wat betekent dat je direct ook iets gelukkiger bent en iets minder angst hebt!

5. Vier het leven

Juist in deze tijd waarin we samenzijn, waarin we letterlijk aan elkaar vastgeplakt zitten en dus ook dankbaar mogen zijn voor de samenstelling van het gezin, kunnen we het leven ook echt gaan vieren. Want deze periode is eigenlijk helemaal niet zo saai. Als je goed kijkt, valt er altijd wat te vieren. Denk aan:

– Vier dat je kind – bijvoorbeeld – vandaag 4 jaar en 3 weken is
– Vier dat het zonnetje schijnt
– Dat jullie al een X aantal dagen bij elkaar zijn
– Dat je weer bent gaan sporten (misschien vanuit huis, maar toch!)
– Vier dat ‘t lente is etc.

Liefdestaal

Gary Chapman, een Amerikaanse schrijver heeft in de jaren ’90 de vijf talen van de liefde geïntroduceerd, waarin hij uitlegt hoe je in een liefdesrelatie aan elkaar kunt tonen hoeveel je van elkaar houdt. Dit heeft hij ook in een vertaling naar kinderen gedaan. Liefde kun je in verschillende manieren uiten. Het is belangrijk dat jullie in het gezin eerlijk zijn naar elkaar. Zie deze periode dus als een kans om uit te zoeken waar jij behoefte aan hebt. Hij beschrijft een aantal dingen waaraan je de taal van liefde kan meten:

Knuffel met je kind, plan quality time in (als je meerdere kinderen hebt kun je bijvoorbeeld één voor één even naar buiten), zeg geregeld ‘ik hou van je’, bak een taart, luister naar je kind, help je kinderen (bijvoorbeeld met veters strikken) maar pak ook letterlijk de slingers uit de kast en hang ze op.

Plus:

Houd altijd kleine cadeautjes achter de hand, denk aan: een stuiterbal, bellenblaas, Stokke speelbekers, een boekje etc.

6. Reflecteer op de dag

Dit is zo’n goede mindfulness oefening! Wij passen ‘m iedere dag voor het slapengaan toe. En ja, ook wij volwassenen. Thuis noemen we het ‘glitters’ en het gaat zo.

1. Wat vond je het leukst vandaag?
2. Waar moest je heel hard om lachen?
3. Waar was je over verwonderd vandaag?
4. Heb je iets nieuws geleerd?
5. Was er ook iets minder leuk?

Op deze manier accepteer je de dag en sluit je ‘m af. Vervolgens kiezen we een kleur glitters en doen we net alsof we ze opeten. Deze glitters gaan door heel je lichaam en geven licht, zodat je uiteindelijk een soort bron van licht wordt en je straalt. Wat er ook gebeurd is vandaag, het geeft kracht.

7. Geef elkaar de ruimte

En dan heb ik het over de relatie tussen partners. Want heel eerlijk; hier is zeker al een aantal keer een woordenwisseling gevallen. En dat pikken kinderen op. Seks- en relatie-therapeut Guusje Wannet geeft tips hoe om te gaan met je relatie waarin je letterlijk in elkaars space zit.

– Forceer jouw manier van doen niet. Misschien had je voor dit allemaal speelde je eigen routine, maar dat betekent niet dat je het de ander dit ook moet opleggen.
– Je hebt doeners, maar ook mensen die in zo’n situatie compleet verlamd raken. Onder stress kan dit omslaan in irritaties, oordeel of zelfs verwijdering van elkaar. Probeer de verschillen te zien en te accepteren (ah there it is again!).
– Overtuig elkaar niet, maar creëer ruimte voor eventuele meningsverschillen.
– Maak ruimte voor verbinding (je zou kunnen denken aan sexy time, maar dat is niet het enige). Kies voor een gezamenlijk project die compleet losstaat van de situatie: de tuin bijvoorbeeld.
– In plaats van een stress-tackle-strategie te bedenken, praat over en deel je dromen.
– Maak plezier samen
– Kijk elkaar lang aan (is spannend, maar brengt elkaar wel in verbinding!)
– Voel wat er in je omgaat en deel wat dit met je doet
– Probeer invulling van elkaar te vermijden, a.k.a.; denk niet voor de ander. Als we stress ervaren, doen we dit namelijk sneller om een risico inventarisatie te maken. Als je je hier van bewust bent, schrik je wat minder van je eigen oordeel. Also: breathe and choose again. Je hebt altijd een keuze (remember: licht en donker!).

8. Wees creatief

Het grappige is; nu we zo veel thuis zijn moet je maar eens letten op hoe vaak je zegt tegen elkaar en de kinderen; niet doen. Doe even normaal. Nou, stop eens. Terwijl; als we naar onze kinderen kijken, dan willen ze niet meer dan vrij zijn. En vrij in de zin; terechte kaders. Als wij onze kinderen al leren dat ze zich moeten gedragen naar hoe wij denken dat “goed” is, verliezen ze hun creativiteit. Vraag eens aan je kinderen wat zij willen doen. Zet bijvoorbeeld twee Tripp Trapp’s naast elkaar, doe er een kleed overheen en doe of dit een kasteel is.

Of maak een Magic Board met je kinderen; scheur plaatjes/woorden uit een tijdschrift uit die je kind aanspreken. Vraag niet waarom ze hen aanspreken, hier hoeft geen ‘waarom’ achter te zitten. Zelfde geldt voor jou. Hang het Magic Board in hun zicht (op de slaapkamer bijvoorbeeld). Iedere keer als ze ernaar kijken, wordt hun inner power gestimuleerd.

Foto: Tess le Tort

9. Leer je kroost en jezelf kennis maken met de Wet van de Aantrekkingskracht

Alles is energie; onze gedachtes, emoties, woorden, al het materiële, maar ook jij. Alles wat jij uitzendt, trek je ook aan. Kijk maar als je twee gitaren in tegenovergestelde hoeken van de kamer zet. Als je bij de één de G-snaar aanraakt, gaat-ie trillen bij de andere gitaar. Omdat jullie zo dicht op elkaar zitten, nemen jullie elkaars energie over. Door positief op te staan en naar bed te gaan, kom je in een hogere energiefrequentie terecht en trek je meer positiviteit aan en wordt de sfeer – nog – leuker in huis. Begin dus de dag eens met een compliment. ‘Lieverd, wat ben ik blij dat je er bent.’ Of tegen je partner: ‘Schat, ik vind je mooi in deze trui die je aan hebt’.

10. Creëer een Sacred Space

Juist. Jij mag dit gaan doen. Samen met je kind. Jullie huis is op dit moment de belangrijkste plek die er is. Maar hoe doe je dat? Dan kan op verschillende manieren:

1. Weg met oude troep! Ruim op. Dingen waar je niet blij van wordt, creëren onrust en zeker geen sacred space.
2. Wees lief voor elkaar en gebruik het huis niet als emotionele vuilnisbak (dus zeg niet tegen je partner; die call van net wat echt verschrikkelijk, ik heb geen vertrouwen in de toekomst. Zeg eerder: was een uitdagende call).
3. Betrek je kinderen niet in problemen van bijvoorbeeld je werk, of een conflict tussen papa en mama.
4. Creëer een hoekje in huis met mooie edelstenen, een lekker zacht kussen, een fijne geur en mooie boeken. Pluk een bloemetje (of bestel een bloemetje) en verzamel bijvoorbeeld dingen uit de tuin en leg die erbij. Als jij of je kind je even niet prettig voelt, kan hij/zij/jij even naar dat fijne hoekje.
5. Heb oprechte aandacht. Kijk niet op je telefoon als je kind tegen je praat en vraag je kind dit hetzelfde te doen als hij/zij op de iPad zit bijvoorbeeld.

WINACTIE:

In de vierdelige videoserie ‘At Home’, maak je iedere keer kans op een Tripp Trapp en mijn boek Moeder Genoeg. Let een comment achter in de video op de vraag: wat is jouw mindset tip om deze periode door te komen?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🌚Van de een op de andere dag werd ons leven anders. Hé, maar dat stond niet op de agenda. Er gebeurt een hoop. Also; Opeens zitten we 24/7 op elkaars lips. En dat kan voor irritaties zorgen. 🤯Maar hoe voorkom je nou dat frustraties de overhand nemen? Samen met @stokkebaby maakte ik 4 video’s met mindset tips (voor families) in tijden van quarantaine, voor meer verbinding met jezelf en elkaar – en dat je elkaar niet afmaakt. In deze afl. leg ik je de 💟5-1 method💟 uit. ♥️EN *GIVEAWAY*: ♥️Bij iedere video geven we een Tripp Trapp én Moeder Genoeg weg! 🌈Wil jij kans maken? Zeg hier in de comments of in de Stories wat jouw mindset tips zijn, die ik vervolgens dan weer deel. De meest inspirerende krijgt zondag bericht. 💫💫💫 Mental health is al een tijdje een belangrijk topic. Jarenlang heb ik me erin verdiept, schreef ik erover in mijn boek, maakte ik een cursus, gaf ik talks en ging ik in verschillende coachingstrajecten op dit gebied. Nu valt alles in elkaar. ♾ En als er een merk is wat voor verbinding staat dan is dat Stokke. Let’s create connection! 🚀 #athomewithstokke #partner #stokkeathome

Een bericht gedeeld door FLORINE DUIF (@florineduif) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *