Posted on 1 Reactie

10 bewuste technieken voor het opvoeden van verantwoordelijke kinderen

broer zus omhelzen

Onze ouders zorgden ervoor dat we verantwoordelijk werden. We moesten school afmaken, hadden een stem in de studiekeuze en ja, ze lieten ons soms ook “struikelen”. Want hé, wie verantwoordelijk wil worden, moet ook leren. Tegenwoordig gaat dat anders. Er zijn andere keuzes. Denk aan het milieu (al dat plastic!), het eten van vlees en het overconsumeren. Zoals we nu doorgaan kan het niet langer, dus het zou fijn zijn als we technieken kunnen toepassen voor het opvoeden van verantwoordelijke kinderen op een net even iets andere manier.

Verantwoordelijkheid klonk altijd heel zwaar. Het lijkt meer op een soort gave. Maar wat nou als we het in deze tijd zien als “verantwoord”. Verantwoorde keuzes, verantwoorde opvoeding, zodat onze kinderen een betekenisvol leven krijgen. Prachtig toch? Het gaat erom dat ze zich niet per se verantwoordelijk moeten gedragen (in de zin van “volwassen”), het gaat om het feit dat wij ze leren dat de keuzes die ze maken impact hebben op de wereld. Wat voor keus het ook is. Goed begin is het halve werk, dus we zetten even wat tips voor je op een rij.

1. Support je kind

We zijn geneigd snel ‘nee’ te zeggen, omdat het ons even niet goed uitkomt. Maar waarom mag je kind niet verven vlak voor het eten? Waarom is een hut bouwen gedoe? Dit zijn vaak je eigen overtuigingen. Zeg vaker ‘Ja!’, maar leer ze bijvoorbeeld dat ze het zelf moeten opruimen.

2. Wees niet veroordelend

Stel dat er een glas appelsap om gaat over tafel. Geloof me, dat heeft je kind niet met opzet gedaan. Beter om niet gelijk te roepen “He bah, waarom doe je dat nou?”, maar handel in de trant van: “Lieve schat, niks aan de hand, kan gebeuren, pak jij een theedoek? Dan ruimen we het samen op.”

3. Wat je water geeft, groeit

Kijk naar de mooie kwaliteiten van je kind en moedig deze aan! Ook al is het je dochter die de hele dag door zingt of je zoon die danst. Zeg dat je het goed vindt en vind samen met hem of haar uit wat ze echt leuk vinden om te doen. Op deze manier kun je licht bijsturen, zonder pusherig te worden.

4. Klusjes laten doen, is leuk maar…

Een kind hoeft het niet alleen te doen. In het begin help je gewoon wat. Anders klinkt het eerder als een bevel. En bevelen werken averechts. Dus wil je geen huilend kind, help dan altijd mee!

5. Zet krukjes in huis

Bij het aanrecht, de wastafel, de wc. Op deze manier wordt het kind onderdeel van het huishouden. Zo kan-ie helpen koken, tandenpoetsen en op het toilet klimmen.

6. “Zelf doen” is top

Ook al kost het veel tijd! Veters strikken? Laat ‘t je kind zelf doen, als-ie daar om vraagt. Ja, het kost tijd. Ja, het is ergens bloedirritant om te zien dat het niet gaat lukken, maar zo worden ze wel verantwoordelijk!

7. Luister

Stel, je dochter doet lelijk tegen een klasgenootje. Het klasgenootje is verdrietig. Ga dan niet gelijk over op “sorry, het spijt me”, maar luister naar je kind. Welke emoties spelen er? Hoe komt het dat het even niet boterde tussen die twee? Pluis dit uit en vraag je dochter wat ze hieraan kan doen. Misschien biedt ze uit zichzelf haar excuses aan, misschien komt ze met een andere oplossing.

8. Leer ze omgaan met geld

Niet als ze twee zijn, of drie. Maar leer rond het vijfde levensjaar wat sparen is. En wat de waarde van geld is. Het financiële topic is iets wat niet iedereen goed meekrijgt vanuit zijn jeugd. Is er bijvoorbeeld een boek kwijt van de bibliotheek en moeten daar kosten voor gemaakt worden, dan is het helemaal geen gek idee om dat van het zakgeld te betalen. Laten kun je ook geld geven voor klusjes. Denk aan het glas naar de glasbak brengen. Ouderwetse heitjes voor karweitjes.

9. Leer hoe de wereld in elkaar zit

Op natuurgebied dan. Leer waar het vlees op het bord vandaan komt, leer ze over de plasticsoep in de zee. Dat het beter is om niet iedere keer een plastic boodschappentas te kopen. Leer ze welke vruchten er aan bomen hangen of aan struiken. Leer je kinderen hoe je met verse producten moet koken. Leer de lichten uit te doen als je de deur uit gaat. Dat de verwarming niet op 22 hoeft. And so on…

10. Geef zelf het goede voorbeeld

Precies en daar draait het om. Jij bent het rolmodel, dus stel je eigen kernwaarden vast. Waar hecht jij waarde aan? Wat is belangrijk voor jullie als gezin? Schrijf dit op een briefje op en hang het ergens bij de eettafel. Zo worden jullie er iedere dag aan herinnerd.

1 thought on “10 bewuste technieken voor het opvoeden van verantwoordelijke kinderen

  1. Super gave site! En aan jullie info heb ik echt zo veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *